De tweede vrijdag van december, de 8e om precies te zijn, is het Paarse Vrijdag. Dit is een dag waarop we proberen om zoveel mogelijk mensen die zich niet identificeren als queer, te overtuigen hun support te laten zien door iets paars te dragen. Doe jij mee?

Campuswide there will be a StudentHub picture contest! Get the biggest group of people wearing purple together, or aim for the individual prize for the best purple outfit. You can win a purple trophy and a pride flag, together with some rainbow stickers and candy.

Will you win the Purple Prize of 2023? Tag @tudelft and @outsite_delft in your picture on instagram (story or post) and win!

There are also activities at all of the faculties, check the overview below.

BK
CiTG
EWI
IO
LR
3mE
TB
TNW
TNW Zuid

Architecture

Purple Pit Stop

Get yourself some purple accessories like a wristband or some purple nail polish. You can also talk to some queer students and see how you can be supportive all year long by adjusting small things in your daily life.

Purple Artwork

In the maquete hall, there will be a purple artwork that you can contribute to so we get a wonderful collaborated artwork.

Tips voor allies

Taalgebruik
1. Vermijd onnodig genderonderscheid zoals "Hé jongens en meisjes" of "Goedemorgen jongens". Probeer eens "Hé allemaal" of "Goedemorgen klas".
2. Oefen iemands voornaamwoorden in je hoofd als die nog niet vanzelf gaan. Bijvoorbeeld voor een non-binair persoon: "Weet jij waar Ravi is?" "Ik zag hen vanmorgen, ik denk dat die vandaag in het lab werkt."
3. Wees niet bang een foutje te maken. Zolang je jezelf verbetert en je best doet er beter in te worden, zullen de meeste trans personen het niet zo erg vinden.

Gevoel van inclusie
1. Praat met mensen met verschillende perspectieven en ervaringen, en zet bewust je aannames opzij over hoe ze wel zullen zijn.
2. Noem je voornaamwoorden na je naam, in je email signature of wanneer je je voorstelt. Bijv. zij/haar, hij/hem of hij/die. Zo geef je iemand met niet-vanzelfsprekende voornaamwoorden de ruimte dit ook te doen, en het gevoel welkom te zijn.
3. Interesse tonen is goed, maar check of je niet toevallig de tiende persoon die dag bent, en wees even terughoudend met vragen over medische ingrepen of genitaliën als je bij iedereen zou zijn.
4. Wijs mensen erop als ze kwetsende opmerkingen maken. Het is makkelijker voor jou als buitenstaander om op te komen voor een minderheid dan voor hen om voor zichzelf op te komen.

Thuis in Delft

Ben jij een LHBT+ jongere onder de 19 jaar of weet je het nog niet precies maar wil je wel in contact komen met andere LHBT+ jongeren door middel van laagdrempelige activiteiten? Check dan Jong&Out Delft.

Van 16 t/m 28 jaar ben je welkom bij Outsite, onze jongerenvleugel met een wekelijkse baravond op donderdag vol activiteiten en feesten. Elk half jaar hebben we voor deze leeftijd ook een kennismakingsgroep, waar je in negen weken een groep leeftijdsgenoten en de queer community goed leert kennen.

Er valt hier ook genoeg queer uit te gaan. In Delft zelf is de bar bij DWH elke week open en zijn er regelmatig feesten. Er worden door en voor onze leden vaak ook uitjes naar Pann, in Utrecht, Popcake festival of Pride in diverse steden georganiseerd.

Ben je een medewerker bij de TU Delft? Kijk dan eens op de pagina van TrueU; dit is het roze netwerk van TU medewerkers, dat zich inzet om acceptatie binnen de universiteit te vergroten.

Transgender zijn

Het vinden van informatie over trans zijn is soms nog eens best lastig. Gelukkig bestaan er een aantal handige informatiepunten zoals transvisie en transgenderinfo!

Het kan veel helpen om ervaringen te delen en mensen direct vragen te kunnen stellen. Binnen DWH bestaat de Gender Blender groep, waar nog veel andere niet-cis mensen in zitten.

Sex-ed 101

Vind meer over hoe je veilig seks kunt hebben – wie je ook bent en op wie je ook valt – op de volgende paginas:

ExpresZo is een online queer magazine waar je veel bruikbare artikelen kunt vinden. Zeker die over seks zijn goed te gebruiken.

Op sense.info vind je alle informatie die je nodig hebt rondom veilig seks hebben, SOA’s en waar je jezelf kan laten testen, op SOA ofwel zwangerschap.

A(ce)-Okay

Over het aseksuele spectrum en wat het inhoudt kan je veel vinden op de Nederlandse Organisatie Asexualiteit (NOA).

Word je lastig gevallen?

Soms zijn er wel eens mensen die moeilijk tegen je doen vanwege je queer zijn. In deze gevallen helpt het het best om dit te melden. Er zijn verschillende organisaties waarbij je terecht kan.

Roze in Blauw Haaglanden is het queer politienetwerk in de regio. Wanneer je de politie nodig hebt, kun je hier in contact komen met iemand die jou en je situatie beter begrijpt.

Stichting Inclusiviteit en Discriminatie Bestrijding (iDb) probeert discriminatie van elk soort aard in Delft en 25 andere gemeentes in Noord- en Zuid-Holland aan te pakken en verminderen; hierbij helpt het heel erg om alles te melden ook als het niet iets is om mee naar de politie te gaan.