Fillum

FILLUM

Klink hier voor de filmagenda (alleen voor leden)

Klink hier om je aan te melden voor de wekelijkse film aankondigingen

Toonaangevende cultuur in Delft: Woensdagavond Fillum
Een kleine groep, meest mannen soms een enkele vrouw, klimt de trap op naar de filmzaal. Enkelen veroveren een comfortabele plek op een zachte bank, anderen nestelen zich op hun vertrouwde gewone stoelen. De oude DWH beamer hangt al netjes gericht klaar en de lamp is warm. Wat schotelt Fred hen vanavond nu weer voor? Wanneer het beeld begint te bewegen en de muziek aanzwelt wordt het laatste licht gedoofd en geeft het publiek zich over aan de fillum.

De filmavonden van de DWH zijn begonnen in 2001. Er werden films vertoond van VHS-banden op de twee of drie televisietoestellen die we rijk waren. Pas na enige tijd, toen er zich een harde kern kijkers had gevormd, konden we de beschikking krijgen over de beamer van De Nieuwe Amateur. Rond deze tijd werd de DVD populair en waren er ook steeds meer homofilms op
dit medium verkrijgbaar. Soms juweeltjes van low-budgetfilms, gemaakt en verspreid via de specifieke homokanalen, die van zijn leven niet in de bioscoop zouden komen. De filmavonden werden dan ook goed bezocht. De programmering was echter lang niet eenvoudig. Ad en Eric draaiden alle films die ze in de loop van de jaren hadden verzameld en na een jaar of twee raakte de voorraad uitgeput. Een hoogtepunt was in het eerste jaar de première van een film over de oudste Rotterdamse nichtenkit van de filmer Rob de Vries. Tijdens de discussie met de regisseur werden oude herinneringen opgehaald en sprak hij zijn zorg over het behoud van zijn film- en videoarchief uit. Het overzetten van de vele tientallen, soms avondvullende, films op een modern duurzaam digitaal medium ging de filmer financieel en organisatorisch ver boven zijn macht. Zie ook het kader Rob de Vries.
Wanneer het precies was kunnen we opzoeken, maar op een
zeker moment kwam Fred het fillumteam redden. Nadat de DWH door een diep dal ging en in 2003 bijna failliet ging werd de film-avond weer tot leven gewekt en herboren in de huidige lounge ruimte.

Met een cadeau gekregen beamer kon nu wekelijks op groot formaat worden geprojecteerd. Fred begon in die tijd met het verzamelen van DVD’s met films die op een of andere wijze homoseksualiteit als onderwerp of als belangrijk ingrediënt hebben. Zijn ervaring met neuzen en handelen in antikwarische boeken was hierbij een groot geschenk want Fred weet juweeltjes van films van over de hele wereld te vinden. De verworven schat- ten worden aan de kijkers royaal vertoond en vaak worden er kleine versnaperingen, in de stijl van het land waar de film vandaan komt, bij gepresenteerd. De bezoekers krijgen meer dan waar voor hun geld want (voor leden) is de fillum gratis en regelmatig krijg je bijzondere films, die bioscoop of uitbreng in Nederland niet mee maken, te zien. Volgens Boekhandel Vrolijk in Amsterdam is onze kleine DWH met de Fillumavond een toonaangevende club in Nederland. Geen enkel COC of andere homoclub heeft elke week weer een andere gayfillum op de agenda. Ze houden ons programma altijd in de gaten om te weten welke fillum ze nu weer moeten zien te bemachtigen. Kom deel uitmaken van deze kleine exclusieve club die de anderen ver achter zich laat.
Eric