Wegpesten homoseksuele Delftse student is verschrikkelijk en onacceptabel

Vorige week donderdag plaatste de Delftse student Bram Tielen zijn verhaal op Facebook: Bram is weggepest door zijn huisgenoten vanwege zijn geaardheid. Zijn huisgenoten eisten dat hij zou verhuizen omdat ze het ‘vies en smerig’ vinden dat hij homo is. Zijn verhaal ging viral en is na een paar dagen al 6.000 keer gedeeld. DWH, de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit, was al in een vroeg stadium op de hoogte van de moeilijke situatie waarin Bram zich bevond. Afgelopen september deed hij mee aan onze Kennismakingsgroep, waarin wij onder andere nieuwe studenten vertrouwd maken met elkaar en de verschillende aspecten van het leven als LHBT-er. Tijdens deze bijeenkomsten kwamen de problemen van Bram herhaaldelijk naar voren. DWH heeft naar aanleiding daarvan sindsdien regelmatig contact met Bram. Ook andere deelnemers van de Kennismakingsgroep en leden van onze jongerenorganisatie Outsite hebben de afgelopen periode met Bram contact gehad. Zo hebben wij Bram zo goed als mogelijk geprobeerd te steunen in deze moeilijke periode, onder andere door een veilige plek te bieden waar hij zijn verhaal kon delen.

Wij vinden het extra dapper dat Bram, door het delen van zijn verhaal, de stilte rondom homodiscriminatie doorbreekt. Er gebeuren nog te veel incidenten met betrekking tot homodiscriminatie waarvan geen melding of aangifte wordt gedaan. De rede hiervoor is vaak angst of schaamte. Meldingen en aangiften zijn belangrijk zodat de omvang van het probleem beter zichtbaar wordt.

Wat Bram is overkomen is verschrikkelijk en onacceptabel. De ervaringen met zijn huisgenoten tonen des te meer aan dat ook in ons land de LHBT-emancipatie nog een lange weg te gaan heeft. Te snel en te vaak wordt gedacht dat het in Nederland allemaal wel prima gaat. Zoals uit de ervaringen van Bram blijkt, komt discriminatie en pesten nog steeds voor. Zichtbare activiteiten tijdens de introductieweek van de TU Delft en tijdens Coming Out Day en intensieve voorlichtingen op (middelbare) scholen zijn belangrijke instrumenten om hier wat tegen te doen. Daarom blijft de DWH zich hier volop voor inzetten.